De loungetuin in Oirschot: een echte blikvanger als je het ons vraagt. Een tuin waar de echte Brabantse gezelligheid een centrale plek heeft gekregen.

Brabant: de provincie van vrienden en gezelligheid. De wens voor deze tuin was om ruimte te creëren om gezellig te kunnen tafelen en borrelen. Dat hebben we onder andere weten te realiseren door de aanleg van een centraal terras omgeven door groen en aangekleed met diverse leuke accessoires en meubelen, waaronder een pizza oven.

De tuin rondom het centrale terras

De achterkant van de woning bestaat volledig uit een glazen pui. Daar loerde direct een uitdaging: je wilt namelijk voorkomen dat je vanuit je woonkamer meteen op de eettafel kijkt. Om dit te voorkomen is er gekozen om een houten pergola voor het terras aan te leggen. Harm: “Die pergola wordt dan mooi begroeid, en daarachter vind je het terras, centraal in de tuin. De tuin is dus eigenlijk om het terras heen gebouwd, waardoor je het gevoel hebt dat je tussen het groen zit.” Doordat de tuin als het ware om het terras is gebouwd, houd je een mooie balans met het groen. Wanneer je de achterdeur open zet, heb je vanuit de woning nu direct het gevoel dat je een groene tuin binnenloopt.

Sfeer door beplanting en belichting

De sfeer in deze tuin is onder andere gecreëerd door de beplanting en verlichting. Om ervoor te zorgen dat de verlichting op de juiste manier verdeeld wordt, maak je gebruik van een lichtplan. Bij de loungetuin is ervoor gekozen om accenten te leggen op prominente objecten. §In de houten pergola is Inlite verlichting aangebracht. Deze lampen schijnen op de bloembakken, waardoor deze er echt uit springen. Ook is er licht onder de bamboe aangebracht. Deze verlichting komt mooi tot zijn recht, met name wanneer het waait en het licht met de bamboe mee beweegt. Daarnaast is er veel variatie in de beplanting. Er zit veel kleur in de tuin: van het voorjaar tot het najaar. Dat zorgt ervoor dat er altijd iets te beleven valt, gecombineerd met een frisse, vriendelijke uitstraling.

Onderhoudsvriendelijk

Een uitgesproken wens was een praktische en onderhoudsvriendelijke bestrating. Zo hebben we ervoor gekozen om bij het terras gebruik te maken van keramische tegels. Keramiek is namelijk makkelijk in onderhoud: het wordt niet snel groen en is gemakkelijk te reinigen. Voor de sfeer binnen de tuin is gekozen voor Douglas hout voor onder andere de pergola en de overkapping. Dat hout heeft in het begin een bijna oranje kleur, maar deze verandert door het weer. Het hout zal een natuurlijke kleur aannemen, waardoor de uitstraling alleen maar mooier wordt.

Een mooi resultaat

Harm is ontzettend trots op deze tuin. “Het mooiste vind ik hoe de beplanting geworden is. Voor het aanbrengen van de beplanting houd je rekening met zon en schaduw. Omdat de tuin vrij omsloten is, moet je goed inschatten waar voldoende zon is. Daar stem je vervolgens je plantkeuze op af. Het resultaat mag er zeker zijn. Het totaalplaatje klopt in sfeer. Het is een tuin die zeker gezien mag worden.”