Een terugblik op een prachtig project met mooie samenwerkingen: de tuin met prominente vijver in Boekel. Voor dit project sloegen een aantal partijen de handen ineen om tot een prachtig resultaat te komen.

Laten we bij het begin beginnen. Hemels Wonen Interieuradvies droeg zorg voor het interieurontwerp van deze prachtige, bijna Amerikaans ogende woning. Voor het buitengedeelte zochten zij een samenwerkingspartner, die het ontwerp op de juiste manier kon afstemmen op de eigenschappen van de woning. Die samenwerkingspartners vonden zij in Harm van Overbeek (ontwerp) en Abrahams Hoveniers (realisatie), mede omdat zij al bekend waren met de ontwerp-handtekening van Harm. Vanwege de reisafstand is er voor het grove machinaal werk gezocht naar een plaatselijke grondwerker. Vanuit daar ontstond een samenwerking met van den Broek grondwerken te Boekel 

Water als onderwerp van de tuin

De eigenaar van deze woning is afkomstig uit een streek in Nederland met een groot watergebied. Zijn wens was dan ook om water terug te laten komen in het ontwerp van deze tuin, in de vorm van een vijver. Om ervoor te zorgen de vijver goed in het geheel past, wordt er gekeken naar de omgeving. Harm: “Vervolgens verzamelen we sfeerfoto’s die we voorleggen aan de opdrachtgever. Op die manier krijgen we een goed beeld van welke stijl het beste bij de wensen en beleving past.” 

Open, transparant en een wijdse blik

Het houten huis heeft een bijzonder stoer karakter. Om ervoor te zorgen dat het ontwerp van de tuin aansluit bij de stijl van het huis besloot Harm van Overbeek het groots en wijds aan te pakken. Harm: “De opdrachtgever wilde graag een zo rustig mogelijke tuin, uitzicht op de groene omgeving en de range, maar niet te gestileerd en zonder al te strakke lijnen. Een combinatie tussen enigszins strak en een natuurlijke vorm had hierin de voorkeur.”

De prominente vijver en natuurlijke vormen

In eerste instantie was het de bedoeling dat er enkel een grote waterpartij in zou komen. Al snel kwam daarna het idee om er een zwemvijver van te maken, maar uiteindelijk is dit een mooie, koi karper vijver geworden. De vijver ligt heel prominent, rustig en strak in de tuin en begeleid het zicht naar de mooie groene omgeving. Daarnaast zijn er natuurlijk gevormde planten borders aangelegd die in harmonie zijn met de grote vijver. Harm: “Door deze vijver ontstond er echt een groot vormgegeven geheel wat aansluit bij de stijl van het huis. Groots, niet te kneuterig, een rustige belijning en openheid!” 

Vrijheid en nauw contact

Harm: “De opdrachtgever gaf mij tijdens dit project echt de vrijheid om er iets moois van te maken. Dat is zowel ontzettend gaaf als een unieke uitdaging. Ik kon hier bij wijze van spreken mijn eigen droomtuin ontwerpen zonder al te veel belemmeringen. Ik ben heel trots op het eindresultaat en we hebben met alle partijen tot op heden nog nauw contact met de opdrachtgever. Hij vindt het belangrijk dat het onderhoud goed gebeurt, dus dat besteedt hij dan ook graag uit.  Dit is een tuin die de komende jaren steeds volwassener en mooier gaat worden.” 

Dankwoord

Van den Broek Grondwerken heeft een film- en fotoreportage laten maken van dit gave project. Deze is voor de andere partijen beschikbaar geteld. 

Harm van Overbeek van Overbeek Groen bedankt van den Broek Boekel voor de prettige samenwerking, professionele aanpak met de grondwerken en het beschikbaar stellen van het mooie filmmateriaal. Daarnaast bedanken we Hemels Wonen Interieuradvies voor het vertrouwen het leggen van de contacten. Abrahams Hoveniers voor de zorgvuldige uitvoering en realiseren van het prachtige totaalplaatje. We zijn trots op deze mooie samenwerking en het vertrouwen van de eigenaar.