Een tof project: de Vijvertuin in Dorst. Van Overbeek Groen kreeg de eer om een nieuwbouw tuin te ontwerpen in een wijk waar natuur en duurzaamheid centraal staan.  Dit, in combinatie met de wens om een strakke en onderhoudsvriendelijke tuin aan te leggen, werd dan ook het uitgangspunt van dit project. Hier had van Overbeek Groen aan een half woord genoeg! 

Benieuwd naar het eindresultaat? Bekijk de vijvertuin in Dorst via mijn portfolio.

Voorproces

Het proces voor deze nieuwbouw tuin was al ver van tevoren gestart. Zo was er bij de eerste kennismaking met de klant nog geen tuin of huis. Dat was natuurlijk een uitdaging. Om toch een goed beeld te kunnen vormen, hebben we de bouwplannen erbij gepakt. Hierbij werd gekeken naar de verschillende mogelijkheden en welke tuin het huis in sfeer zou versterken. Vooral in de ontwerpfase heeft Van Overbeek Groen mogen adviseren en de wensen van de klant in de schetsen mogen realiseren. 

Na het maken van verschillende moodboards ontstond het idee om een moderne tuin aan te leggen waarin groen de boventoon voerde. Zo gezegd, zo gedaan zijn wij deze ideeën gaan samenvoegen tot een uiteindelijke schetstekening. In deze tekening werd onder andere de beplanting en verlichting meegenomen. Daarnaast werd er ook al gekeken naar de verschillende materialen die gebruikt zouden kunnen worden in de nieuwbouw tuin. 

Stappenplan

Om de wensen van de klant op de juiste manier te kunnen realiseren, volgden we de volgende stappen:

1. Kennismaken

2. Concept en schetsontwerp

3. Definitief ontwerp en uitwerking

4. 3D uitwerking

5. Beplantingsplan en verlichtingsplan

6. Uitvoering en begeleiding

Centraal in de tuin

Het pronkstuk van de tuin is de vijver die centraal in de tuin is aangelegd. Alles wat in de tuin gebeurt speelt zich af rond dit prominente onderdeel van de tuin. Daarnaast is er ook rekening gehouden met de zichtlijnen vanuit het woonhuis. Hierdoor kun je het hele jaar door genieten van de prachtige tuin. De vijver is daarnaast ook altijd zichtbaar wanneer je binnen staat. Echt een toevoeging aan de tuin, al zeggen we het zelf. De tuin versterkt het woonhuis in de nieuwbouwwijk. Daarnaast zijn er staptegels in het water aangelegd, waardoor een pad vanuit de vijver tot aan het terras loopt. Het terras is het ultieme rustpunt in deze tuin. Hier kun je even stilstaan, alles in je opnemen en genieten van de omgeving. Dit terras is aangelegd met prachtige tuintegels van Schellevis. Het idee achter dit stukje van de tuin was om een eigen plekje te creëren in deze tuin. Het pad door de vijver is zowel praktisch als design technisch een waardevolle toevoeging. Dit houdt de tuin modern qua look en feel. Het terras is in deze tuin de persoonlijke favoriet van Harm van Overbeek. 

Opgenomen in het Schellevis Bewaarmagazine

De realisatie van deze tuin is verzorgd door Abrahams Hoveniers. Dit hoveniersbedrijf is inmiddels al meer dan 30 jaar actief in de aanleg en het onderhoud van tuinen. Zij beheersen diverse essentiële disciplines, waaronder het aanleggen van een goede vijver met bijbehorende watermuur die daar op aansluit. Harm is ontzettend trots op het eindresultaat van deze moderne, groene tuin. En ook anderen waren onder de indruk van deze tuin. Dit prachtplaatje  is inmiddels vastgelegd en terug te vinden in het Schellevis bewaarmagazine. In deze tuin is er gebruik gemaakt van de karakteristieke tegels van deze fabrikant. De tegels geven de tuin een stoere uitstraling. Het bijzondere aan deze tegels is dat er nooit aan gesleuteld wordt. Je kunt er veel verschillende kanten mee op en dus veel verschillende stijlen en combinaties realiseren. Zo kun je voor iedere wens een gepaste samenstelling toepassen. 

Aan de slag met uw tuin? Wij helpen u graag met onze expertise en professionele blik! Neem vrijblijvend contact met ons op.